Kies het juiste hout voor uw overkapping

De keuze voor het type hout voor uw veranda, overkapping of buitenkeuken, wordt vaak gemaakt op basis van smaak. Maar vergeet dan niet aan de duurzaamheid van het hout te denken. Er zijn 5 klassen van duurzaamheid voor hout vastgesteld. Duurzaamheid is zeker van belang voor gebruik buiten zoals bij veranda’s of terrasoverkappingen, waar moet het hout lang mee kunnen gaan. Maar de levensduur wordt ook bepaald door de behandeling van het hout.

Gooise Veranda

Natuurlijk moet de gekozen houtsoort bij de rest van de woning en tuin passen. Maar tuinhout staat wel bloot aan allerlei weersomstandigheden, vochtigheid en temparturen. Maar ook het gebruik is bepalend voor de houtkeuze. Staat het hout bijvoorbeeld in contact met de grond of niet.

Zaken om rekening mee te houden

Door vocht, warmte en kou zwelt en krimpt het hout. Dat is geen probleem als er bij het plaatsen rekening wordt gehouden met voldoende speling. Hout zal door zonlicht natuurlijk vergrijzen. Dit gebeurt gelijkmatig en bij de duurzame houtsoorten kan het heel lang onbehandeld blijven en vraagt nauwelijks onderhoud. Maar als vergrijzing voorkomen moet worden, dan kan er bijvoorbeeld een beits worden aangebracht (met of zonder kleur). Hierdoor wordt het hout beschermt tegen UV-straling. Verkleuring kan ook ontstaan door verkeerde materialen. Kies daarom voor roestvrijstalen materialen (schroeven, bouten etc.). Tuinhout heeft verder over het algemeen weinig onderhoud nodig.

Houtsoorten en eigenschappen

Zoals eerder gezegd de keuze voor een houtsoort wordt vaak gebaseerd op smaak, maar de verschillende houtsoorten hebben ook hun eigen specifieke toepassing. Ook de kosten van diverse houtsoorten kunnen nogal verschillen.

Onbehandeld zachthout

Het meest goedkope buitenhout is onbehandeld zachthout, maar het moet voor buitengebruik nog wel verduurzaamd worden. Bijvoorbeeld door gebruik van vochtregulerende buitenbeits. Door het hout te beitsen wordt de levensduur verlengt, maar afhankelijk van wat het hout te verduren heeft qua zonlicht en met name vocht, moet het wel regelmatig bijgehouden worden. Vaak wordt dit hout gebruikt voor tuinhuisjes of blokhutten.

Onbehandeld vurenhout

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout (vaak grenen of vuren) is met een impregneermiddel behandeld. Dit biedt een goede bescherming tegen schimmels, insecten en vocht. Let op dat er op de afgezaagde kanten en bij de boorgaten opnieuw impregneermiddel wordt aangebracht, om zwakke plekken te voorkomen. Door zon vergrijst het hout, maar dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een transparante beits met UV-filter. Dit hout wordt vaak gebruikt voor schuttingen, paaltje of haardhoutoverkapping.

Geïmpregneerd hout

Douglashout

Hout van de Douglasspar is erg populair door de hoge duurzaamheid en sterkte. Maar ook kleurt het hout heel mooi. In het begin is het roodachtig, maar zonder behandeling vergrijst het ook door zonlicht. Zonder behandeling behoudt Douglas zijn eigenschappen zeer goed en is daarom onderhoudsvriendelijk. Omdat het niet behandeld hoeft te worden is het ook goed voor het milieu en het betere alternatief voor geïmpregneerd hout. Douglashout wordt met name gebruikt voor een veranda, buitenbar, tuinmeubilair of geveltimmerwerk.

Douglashout

Eikenhout

Eiken is een sterke houtsoort die in Europa veel voorkomt en heel lang meegaat. Ook onbehandeld kan eikenhout buiten minimaal 25 jaar meegaan. Het is daarom redelijk onderhoudsvrij. Eiken wordt toegepast voor met name dragende constructies zoals overkappingen, barbecue-hutten en tuinhuisjes, maar ook voor schuttingen en tuinmeubilair is het zeer populair.

Eikenhout

Hardhout

De meest stevige en duurzame houtsoort voor buitengebruik is hardhout. Hardhout behoeft geen behandelding en is daarom zo goed als onderhoudsvrij. Omdat hardhout uit uit Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië komt en schaarser is is het wel duurder dan andere houtsoorten. Ook hardhout vergrijst langzaam en is te verhelpen door het aanbrengen van een transparante buitenbeits. Onbehandeld kan het wel 40 jaar meegaan. Let bij hardhout met name op een FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout op duurzame wijze is gekapt. Dit hout wordt vooral gebruikt voor buitenkeukens, terrasoverkappingen, schuttingen, terrassen en nog veel meer.

Hardhout

Onderstaande tabel geeft de duurzaamheid van de diverse houtsoorten aan. Bij Gooise Veranda adviseren wij u graag welk houtsoort het meest geschikt is voor uw toepassing.

Klasse Duurzaamheid Loofhout Naaldhout
1 Zeer duurzaam Afzelia, Azobé (In Watercontact), Bilinga, Demerara Groenhart, Jarrah, Mansonia, Moabi, Okan, Padoek, Pau Amarelo, Teak, Walaba
1-2 Duurzaam tot zeer duurzaam Afrormosia, Iroko, Kapur, Merbau, Robinia
2 Duurzaam Azobé, Bangkirai, Basralocus, Bossé, Bubinga, Cedrela, Europees Eiken, Karri, Kastanje, Kempas, Louro Vermelho, Mahonie, Sepetir, Wengé Taxus, Western Red Cedar
2-3 Gemiddeld duurzaam tot duurzaam Amerikaans Wit Eiken, Kosipo, Purperhart, Sipo, Tola Branca
2-4 Beperkt duurzaam tot duurzaam Donkerrode Meranti (Dark Red Meranti)
3 Gemiddeld duurzaam Cedrorana, Danta, Keruing, Movingui, Mutenye, Niangon, Noten, Sapeli, Tiama Douglas Fir, Pitch Pine
3-4 Beperkt duurzaam tot gemiddeld duurzaam Dibétou, Krappa, Lichtrode Meranti (Light Red Meranti), Red Balau Agathis, Grenen, Lodgepole Pine
4 Beperkt duurzaam Amerikaans Rood Eiken, Avodiré, Eyong, Hickory, Iepen, Limba, Mengkulang, Okoumé Amerikaans Grenen, Carolina Pine, Dennen, Hemlock, Southern Pine, Vuren, Weymouth
4-5 Niet duurzaam tot beperkt duurzaam Ogea Parana Pine, Radiata Pine, Sitka Spruce
5 Niet duurzaam Abachi, Abura, Baboen, Berken, Europees Beuken, Essen, Elzen, Esdoorn, Haagbeuken, Fuma, Ilomba, Koto, Linden, Populieren, Ramin Sugi

Bron: houtinfo.nl

Een groendak: mooi en functioneel

Bij een veranda of terrasoverkapping, denkt u vaak goed na over het type hout, de afmetingen en hoe u het gaat inrichten. Maar ook het dak is iets waar u over na kunt denken. U denkt misschien standaard aan bitumen, dakpannen of misschien zelfs riet. Maar denk ook eens aan een groendak van sedum.

Sedum is een soort verzamelnaam van grondbedekkers, die inmiddels in heel veel soorten worden gebruikt als dakbedekking. Het is licht in gewicht en neemt veel vocht op. Doordat veel planten worden gemixt, bloeien ze net op een ander moment. Hierdoor zijn  sedumdaken zeer duurzaam en onderhoudsvrij. Een groendak ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft nog veel meer voordelen.

De voordelen van een groendak

Het werkt geluiddempend en heeft een betere warmte regulatie. Dus is koeler als het warm is en warmer als het koud is. Al zal dat laatste niet altijd direct merkbaar zijn als de overkapping niet beschermd wordt tegen wind.

Sedumdak

In Nederland is steeds minder groen te vinden, omdat tegenwoordig veel meer tuinen betegeld worden is het afvoeren van water echt een probleem. Groene daken hebben een betere waterregulatie. De wateropname door planten en betere verdamping, zorgt ervoor dat regenwaterafvoer sterk wordt vertraagd en verminderd.

Maar ook wordt (fijn)stof geabsorbeerd door de plantjes en dat verbetert dan weer de luchtkwaliteit. Een andere mooie bijkomstigheid is, dat een groendak een uitstekende bescherming van uw dakbedekking biedt. Daardoor kan uw dakbedekking wel 2 keer zo lang meegaan.

Dus wilt u het groener aanpakken? Dan kan Gooise Veranda u prima adviseren in de beste oplossing voor uw groene dak.